19 Mart 2024

KoçGPT: Koç Holding’in üretken yapay zekâsı

Hızla gelişen teknoloji ve küresel rekabetin getirdiği dinamiklere uyum sağlama hedefiyle hayata geçirilen Dijital Dönüşüm Programı kapsamında Koç Holding ve Topluluk şirketleri, teknolojiyi ve dijital araçları iş süreçlerine başarıyla entegre etmeye devam ediyor. Her sayımızda Koç Topluluğu şirketlerinden birinin dijital dönüşüm yolculuğu hakkında bilgi alacağımız “Koç’ta Dijital Dönüşüm” yazı dizimizin ilk konuğu ise Koç Holding tarafından hayata geçirilen KoçGPT uygulaması.
 
Yazı: İlknur Eşsiz / Bizden Haberler
 
Koç Holding, 2016 yılından bu yana devam eden Dijital Dönüşüm Programı kapsamında Topluluk şirketlerinde yenilikçi teknolojilerle farklı alanlarda projeleri hayata geçirerek başarılı iş sonuçları ulaşılmasına katkı sağlamaya devam ediyor. Program kapsamında dijital araçları iş süreçlerine dahil ederek çalışanlarını yenilikçi teknolojilerle güçlendirmeyi de hedefleyen Koç Holding, bu anlayışla KoçGPT uygulamasını hayata geçirdi. KoçGPT programı, Koç Topluluğu çalışanlarının Generative-AI (Üretken Yapay Zekâ) teknolojisi konusundaki bilgi düzeyini artırmayı, inovasyonu teşvik etmeyi ve Topluluk şirketlerine bu yenilikçi teknolojiyi etkin bir şekilde kullanma yeteneği kazandırmayı amaçlıyor.

Koç Topluluğu çalışanlarına Üretken Yapay Zekâ teknolojisinin avantajlarını sunan KoçGPT uygulaması, bireysel kullanıcılara özgü işlevleri bünyesinde barındırarak güvenlik, hız, kapasite, özellikle veri analizi performansıyla kurumsal ihtiyaçlara yönelik özelleştirme imkânları sunuyor. KoçGPT, dünyada kurumsal bir yapı içerisinde tek GPT modeli üzerinden farklı sektörlere hizmet veren ilk uygulama olma özelliğini taşıyor.
 
KoçGPT, iş süreçlerine Üretken Yapay Zekâ’yı entegre etmeyi hedefliyor

Küresel olarak, dijital teknolojiler açısından pek çok gelişmeye tanıklık ettiğimiz bir dönemdeyiz.
Koç Topluluğu da bu gelişmeleri yakından takip ediyor. 2022 yılının Kasım ayında gerçekleştirilen ChatGPT lansmanı sonrasında da hızla gelen yeni versiyonları dikkatle izleyen Koç Topluluğu, Mart 2023 itibarıyla bu teknolojinin potansiyelini keşfetmek, nasıl kullanılabileceğini değerlendirmek için yoğun bir çalışma yürüttü ve KoçGPT programını oluşturdu. İş verimliliğini artırmak üzere Üretken Yapay Zekâ teknolojisinden en yüksek faydayı sağlamayı amaçlayan Koç Topluluğu, bu doğrultuda, tüm iş birimlerindeki çalışanlarına bu teknolojiyi tanıtmak, kullanımıyla ilgili farkındalığı artırmak ve gerekli yetkinliği kazandırmak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.

Üretken Yapay Zekâ teknolojisi, ortaya çıktığı ilk zamanlarda, kurumsal kullanım senaryolarının net olmaması ve veri gizliliği ile güvenliği konularındaki belirsizlik nedeniyle kurumsal kullanım senaryoları net değildi. Özellikle, veri paylaşımının gerçekleştiği ve bu verinin başka firmalar tarafından kullanılarak modellerin eğitildiği bir ortamda, kurumsal senaryoların belirlenmesi zorlu bir süreç demekti. Bu sebepler doğrultusunda, hangi senaryoların açık veriler üzerinden çalışabileceğini belirlemek için dikkatle hareket eden teknoloji ekipleri, KoçGPT programını oluştururken bu unsurları da göz önünde bulundurdu.
 
Gelecekteki iş süreçlerini dönüştürecek çözümler

KoçGPT programının başlangıç aşamasında, Topluluk çalışanlarının erişimini kolaylaştırmak ve bu teknolojiyi deneyimlemelerini sağlamak amacıyla bir web sitesi kuruldu. Bu web sitesinde Üretken Yapay Zekâ teknolojisine ilişkin dünyada ve Türkiye’deki gelişmelere dair bilgiler, eğitim videoları ve bir seyahat asistanı yer alıyor. Seyahat asistanı, hem iş seyahatleri hem de izin dönemleri için planlama yapmaya yardımcı olurken, aynı zamanda çalışanların yapay zekâ tabanlı bir asistanı kullanma yetkinliklerine de katkı sağlamayı amaçladı.
 
Uygulamanın geliştirilmesine Topluluk çalışanları destek verdi

Düzenlenen ‘Boost Your Business Ideathon’ etkinliğiyle tüm Koç Topluluğu çalışanlarından operasyonel anlamda farklılaşan kullanım senaryoları toplandı. Bu etkinlikte 600’den fazla fikir geldi ve bunlar gruplandırılarak öne çıkan fikirler projelendirme sürecine alındı.

Koç Topluluğu şirketlerinin gelecekteki iş süreçlerini dönüştürecek projeler üzerinde çalışmalar sürerken, bu kapsamda KoçDigital bünyesinde ‘GenAI Excellence Center’ kuruldu. KoçGPT programının devamlılığını sağlamak ve özel çözümler üretebilmek adına kurulan bu merkez Üretken Yapay Zekâ teknolojisindeki ilerlemeleri değerlendirerek ölçeklenebilir çözümlere dönüştürme ve Topluluk içinde ortak kullanım senaryolarını belirleyerek uygulamaya alma görevini üstleniyor.
 
Topluluk çalışanları, kişiselleştirilmiş çözümler sunan KoçGPT’ye kendi ekranlarından kolayca erişebiliyor



Bugün gelinen noktada Koç Topluluğu çalışanları artık ChatGPT yerine direkt kendi ekranlarından kolayca erişebilecekleri KoçGPT’yi kullanabiliyor. Topluluk çalışanlarına hem ofis hem de özel hayatlarında destek olacak olan KoçGPT, yalnızca yardımcı bir uygulama değil, Koç Topluluğu’nun veri güvenliğinin sağlanacağı, aynı zamanda çalışanlara Üretken Yapay Zekâ farkındalığını artırmak adına çeşitli eğitimlerin verileceği ve iş süreçlerinde en üst düzeyde faydanın elde edileceği geniş kapsamlı bir program. Koç Holding, Üretken Yapay Zekâ teknolojisinin getirdiği yenilikçi çözümlerle, rekabet avantajını sürdürmeyi ve geleceğin teknolojilerinde lider konumunu güçlendirmeyi hedefliyor. Bu adımlarıyla birlikte, Topluluk şirketlerine sağlanacak katkının ve dijital çağı yakalamanın da ötesine geçerek, Türkiye’nin teknolojik gelişimine de katkıda bulunmayı amaçlıyor. KoçGPT de bu hedefe ulaşmak adına son derece önemli bir kilometre taşı işlevi görüyor.
 
KoçGPT Teknik Altyapısı Microsoft Azure Open AI Servisinden

Üretken Yapay Zekâ teknolojisini tüm çalışanlara ulaştırmak amacıyla, veri güvenliği ve gizliliğini ön planda tutarak oluşturulan KoçGPT, Microsoft Azure Open AI servisi ile entegre edilen GPT-4 Turbo alt yapısıyla destekleniyor. Uygulama, kullanıcıların ihtiyaçlarına özel olarak geliştirilen modüllerle donatılarak, şirket içi iletişimi güçlendirmenin yanı sıra operasyonel süreçlerde etkin bir araç olma hedefini taşıyor.